Gazdaságosság

Melyik a gazdaságosság szempontjából az előnyösebb, mi éri meg jobban a kézi földmunka vagy a gépi földmunka?

Röviden a gépi.

Létezik gazdaságosság a földmunka világában? Melyik éri meg jobban?  Ezek a kérdések sokaknak eszébe ötlik amikor ki kell ásnia egy gödröt, árkot, vagy netán házalapot, vagy csak meg kell mozgatni néhány köbméter földet de ennek ellenére előfordul, nem képesek reálisan átgondolni melyik a gazdaságosabb megoldás.

Nem sokan veszik a fáradságot, hogy gazdaságosság jegyében megoldást keressenek arra, hogy járnak jobban, és kiszámolják a különbséget a kézi földmunka és a gépi földmunka között. A gépi erővel elvégzett munka nem ha nem annyira fárasztó mint a kétkezi munka, ennek ellenére sokan vállalják a kihívást, és maguk állnak neki az ásásnak. Ez az oldal és a mi vállalkozásunk azok számára jött létre akik nem így gondolkoznak, és a gazdaságosság szempontjait szem előtt tartják, és nem akarják sem a pénzüket sem pedig az energiájukat fölöslegesen pazarolni.

A gazdaságosság megállapításához nem kell túl bonyolult számításokat elvégezni, akár fejben megoldható, és máris rádöbbenhetünk arra melyik a gazdaságosabb megoldás.

Vegyünk néhány példát gazdaságosság szempontjából, hátha segít a döntéshozatalban.

Első példának vegyünk 20 m³ földet pár méterrel arrébb vitelét. Amíg géppel /Bobcattal/, 20 m³ földet körülbelül egy óra alatt 40 méterre tudunk elhordani, addig ugyanez a munka kézi erővel /talicskával/, kettő vagy több emberrel napokig is eltarthat. De lehetne a föld helyett akár sitt, sóder, murva, kulékavics vagy bármilyen szóródó anyag.

Nem tudom ki próbálta ki magát ilyen jellegű munkában, de ha valaki ennek nekiveselkedik, pár óra elteltével bizonyára maga fogja keresni az alternatív megoldást, és ragad telefont a felmentésért.

Aki viszont nem próbál ilyen feladatnak nekiállni, annak a matematika segít, és megmutatja, hogy melyik megoldás mellett döntsön.

Mit érdemes számba vetni az összehasonlításnál?

A hátráltató tényezőket, mint például az:

  • Időjárás:

Több napos kézi földmunka végzésénél figyelembe kell venni az időjárás okozta nehézségeket is. Miért? Csak gondoljunk bele 40 °C hőségben, amikor már napok óta nem esett az eső, akkor milyen keménységű lehet az a talaj, vagy föld amit meg kéne mozgatni, vagy mi történik ha a második munkanapon egy hetes esőzés veszi kezdetét. Meglehet hogy extra költséggel nem jár, de még az is előfordulhat ugyan, de az biztos, hogy nem lesz meg a munka a kitűzött határidőre, ami azért néhány bosszúságot rejthet magában. Ugyan ebben az esetben a gépi segédlettel végzett munka már előző nap be van fejezve, így az eső azt már nem befolyásolja, a terveink megvalósulását.

  • Munkaerő:

Nem tudom kinek milyen tapasztalata van a kézi földmunkát végző munkásokkal, én magam nagyra becsülöm a tisztességes teljesítményt amit elvégeznek de akadnak akik idő közben meggondolják magukat és másnap már meg sem jelennek. Nem szeretnék senkiről semmi rosszat feltételezni, de véleményem szerint ezt is kalkulálni kell, főleg ha szorít a határidő.

  • A szakemberek tervezett megjelenése:

Gondoljunk bele, hogy a kőművessel, vagy kivitelezővel megállapodtunk egy időpontban, hogy mikor tudják elvégezni az általunk kért munkát és ennek a munkának a földmunka elvégzése az egyik feltétele, hogy kész legyen. Csúszik a tervezett munka nincs kész a földmunka, megjelennek a kőművesek, de nem tudják megkezdeni a munkát, itt már bizton lehet számítani extra kiadásra, és miután ezek a szakemberek eléggé be vannak táblázva, nem tudnak néhány nappal tovább maradni, így komolyabb csúszásra is lehet számítani.

Amennyiben segítségre lenne szüksége kérem vegye föl velünk a kapcsolatot, szívesen állunk rendelkezésére!

 

Gazdaságosság - hazbontas.hu

HAZBONTAS.HU

Szegedi Gyula / Tulajdonos

Tel.: 06-206-693-693

E-mail: hazbontas.hu@gmail.com

 

 


FACEBOOK

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar